Helyi indetitás és kohézió erősítése Ónodon és környékén

A támogatás összege: 19.500.000.- Ft
A támogatás mértéke: 100 %

Konzorcium vezetője:

Ónod Község Önkormányzata

Konzorcium tagjai:

Berzék Község Önkormányzata
Köröm Község Önkormányzata
Sajóhídvég Önkormányzata
Sajólád Község Önkormányzata

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt elsődleges célja Ónod és környéke (Ónod, Berzék, Köröm, Sajóhídvég, Sajólád) a közösségi identitás és kohézió erősítése közösségi akciókkal, a lakosság bevonásával. Törekvésünk a „Településeinken élni jó” életérzés erősítése, az elvándorlás megelőzése, a közös értékek és hagyományok ismerete és tisztelete mentén élés élményének fenntartása. A tevékenységek eredményeként várhatóan fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, a helyi társadalom bevonása által erősödik a civil aktivitás, kialakulnak, illetve megerősödnek a szükséges kompetenciák, valamint a településekhez való kötődés.

Az aktivitások következtében a meglévő humán erőforrások felszínre kerülnek, és az együttműködések következtében minőségi változást hoznak létre a községek életében. Ezt a célt szolgálják a projekt teljes időszaka alatt szervezett beszélgetések, amelyek ösztönzik a közösséget a nyílt diskurzusra az őket érintő problémákról. A programok és aktivitások tartalma a közösségi tervezés eredményeként alakul, ezáltal is magáénak érezheti a célterület lakossága, és remélhetőleg a projekt lezárását követően is fenntartja ezeket.

További kiemelt cél a területein lakók szokásainak, hagyományainak, kultúrájának feltárása. A projekt kezdeti időszakában közvetlen módon előzetes kommunikációt folytatunk a lehető legszélesebb palettájú kommunikációs eszközökkel (nyomtatott és online sajtó, plakátok a célterületi lakosok által leggyakrabban látogatott helyeken) a projekt szakmai tartalmáról.

A lakosság igényeit interjú és kérdőív formájában mérjük fel. A személyes interjúk készítésénél fontosnak tartjuk, hogy az alany az előzetes tájékoztatásnak köszönhetően bizalommal fogadja a közösségfejlesztő kollegákat. A projekt teljes időszaka alatt olyan direkt és indirektív kommunikációt folytatunk majd a helyi lakosokkal, amelyben egyrészt mindenki információhoz jut, másrészt egyértelművé válik számukra, hogy valóban lehetőség adódik a helyi ügyekbe való beleszólásra. A saját kulturális értékeik, helytörténeti dokumentumaik és tárgyak, hagyományaik a települési értékrendszer részét képezik, gazdagítják azt.

A közösségi munkamódból, a közös gondolkozás elindulásából, az új, személyes értékek feltárásából adódóan várhatóan erősödik a lakosok helyi identitása, növekszik és elmélyül kapcsolati hálójuk. A gazdasági aktivitás növeléséhez elengedhetetlen az egyének, közösségek együttműködési készségének növelése, ugyanis a társadalmi tőke a bizalom és együttműködés alapjain nő, ami a helyi gazdasági fejlődés és az elvándorlás csökkenésének az alapja.

A helyi identitás és kohézió erősítése Ónodon és környékén TOP-5.3.1-16- BO1-2017-00007 - Letölthető

Cselekvési Terv TOP-5.3.1-16-BO1-2017-00007 - Letölthető

Információs pont - Letölthető

SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. június 30. - Letölthető


 
Köröm Községi Önkormányzatot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja

Képek a településről

© 2010-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.